
Blog İsmi Nasıl Seçilir?
Google’a; “Bloğuma ne ismi koysam?“, “Alan Adı Önerileri“, “Domain Fikirleri” ya da “Blog Adı Tavsiyesi” yazanlar! İşte karşınızda işinize çok yarayacağını umduğum, harika blog isimleri bulmanızı sağlayacak önerilerim:
- Genel anlamlı bir kelimeyle bloğunuzu özetleyen bir kelimeyi birleştirerek bir blog ismi oluşturabilirsiniz. Dünya, ülke, deniz, kutu, sepet, ev, defter, kitap, kanun, yıldız, bulut, hoca, kurs, rüzgar, zaman, pazar, ada, sanat gibi kelimelerle satılacak bir ürün grubunu birleştirin; dronerüzgarı, seokitabı, porselendenizi, yüzüksepeti, şarzzamanı, dijitalhız gibi…
- Şarkı sözlerinin, atasözlerinin ya da deyimlerin bir kelimesini değiştirin. Hatay’sız kul olmaz, yerlimatı gibi…
- Bulunduğunuz ya da memleketiniz olan şehri, köyü ya da ilçeyi isminizle ya da bir anahtar kelimeyle birleştirin; HonazlıAli, Vanüzümü gibi…
- Sıfatları kullanın; naylontorba, tahtamasa, uyumayanbitki, maviantilop gibi…
- Güç ya da şirinlik sembolü hayvan isimlerini anahtar kelimenizle birleştirin; blogfili, blogkedisi gibi…
- Uzman, doktor, tamirci gibi mesleklerle bloğunuzun amacını özetleyebilirsiniz; blogtamircisi, kırıkkalpdoktoru, diziuzmanı, çekiçustası gibi…
- Film ya da dizilerin replik ve karakterlerinden esinlenebilirsiniz.
- İki kelimeyi birleştirirken ile, ve, -deki, -rken ya da çoğul eki gibi bağlaç ve ekleri kullanın! Damdakipelikan, şehirdekiköylü, morilepembe, vapurgiderken, vandakidünya gibi…
- İsminiz de bloğunuzun adı olabilir ama akılda kalıcı, çarpıcı ve unutulmaz bir isim uzun vadede adınızı kullanmaktan daha iyi sonuç verebilir.
- Aliterasyonlar kullanarak aynı harfle başlayan birkaç kelimeyle markanıza ya da bloğunuzun adına ritm katabilirsiniz; MuzsuzMaymunMahallesi, EnEsmerEkmek
- IBM, BMW gibi markaların yaptığını yapıp kısaltmalar kullanmak da akılda kalıcı blog adreslerine dönüşebilir.
- Sözlük karıştırın ya da kitap hatta hala bulabiliyorsanız ansiklopedi:) Bir dergideki sıradan bir yazıdan bile mücevher değerinde herkesin bayılacağı kelimeler toplayabilirsiniz! Eş anlamlılar sözlüğü de önceden başkası tarafından tescil ettirilmiş alan adları için alternatifler bulmanızı sağlar. Ancak en ünlü teknoloji firmasının bir meyve adını kullandığını da unutmayın; Apple!
- Sıradanlıktan uzaklaşmak isterseniz bloğunuza isim seçerken farklı dillerden kelimeler de seçebilirsiniz.
Bulduğunuz blog isimlerini domain sorgulama araçlarına yazarak daha önce alınmış olup olmadığını kontrol edin. Sosyal medya hesaplarının da daha önce alınmamış olması önemli.

En önemli tavsiye bir blog adı seçmek için acele etmemeniz gerektiği, aslında. Blogunuzun adına karar vermeden önce tüm seçenekleri göz önünde bulundurmalı ve en iyisini bulduğunuzdan % 100 emin olmalısınız.
Blog adınızı değiştirmeniz gerektiğinde, ciddi organik trafik kaybı yaşayacağınızı unutmayın. Üstelik bu durum kullandığınız sosyal medya hesaplarını da değiştirmek zorunda kalmanız anlamına gelir. Beğeni ve takipçilerinizi aktaramayacağınız için sıfırdan başlamanız gerekebilir.

Bloğunuza İsim Koyarken İşinize Yarayacak İpuçları

- Bloğunuzun adı aynı zamanda adresi de olacağı için mümkün olduğu kadar kısa olmalı. Uzun ve sıkıcı isimlerle insanların internette sizi arayıp bulmasına yardım etmiş olmazsınız.
- Hatırlaması kolay bir isim bulmaya çalışın. Mizah içermesi de akılda kalıcı olmasını sağlayabilir. Yabancı kelimeleri içeriyorsa ya da uzun ve karışıksa, herkese hitap etmeyecektir.
- Bloğunuzun, amacınızı ve sektörünüzü tanımlayan anahtar kelimeleri içermesi hızlı tanınmanıza yardımcı olabilir.
- Rakamlar, tire işareti, harf tekrarı, marka adı içermeyen bir blog ismi seçin.
- Kapsamlı, gerekiyorsa kısaltılmış, kolay anlaşılır, okunuşu ve yazılışı kolay kelimelerden oluşmasına dikkat edin.
- Sadece bloğunuzun isminin değil com, net gibi uzantısını seçerken de bilinçli davranmalısınız: En popüler uzantı olan Com, diğer uzantılardan daha köklü, daha itibarlı algılansa da com uzantılı, kısa kelimelerin neredeyse tamamı tescil edilmiş durumda. Bu nedenle ya; bloğunuzun /sitenizin konseptine göre .xyz, .tech, .space, .city, .club, .pizza, .cafe, .blog, .ist, .istanbul gibi yeni nesil uzantıları seçin, ya da yukarıda yazdığım ipuçlarını kullanarak com uzantısı için şansınızı deneyin.
