SEO Nedir?

SEO Nedir?

Ekim 1, 2020 Kapalı Yazar: Ayşen Aykut


Web siteniz, siz para ödemeden kendi başına yeterince trafik çekebilmelidir. Bu nedenle, insanlar arama motorlarını kullanarak sitenize geldiğinde ihtiyaç duydukları şeyi bulunacak şekilde ve kullanıcı deneyimi, site hızı gibi unsurlara dikkat ederek sitenizi yapılandırmanız gerekir. Tüm bunlara SEO nedir? sorusunu sormadan, dalış yapmak başarınızı geciktirebilir.


Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, daha fazla organik trafik elde etmek için web sitenizin tasarımı, içeriği ve bağlantıları gibi unsurlarını arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde edecek şekilde düzenlemek olarak tanımlanır.


SEO, web sitenizin sayfalarının belirli bir arama sorgusu için bir arama motorunun ilk sonuç sayfasında yer almasını sağlar. Pazarlamacıların SEO’ya bu kadar yatırım yapmasının ve bunun için çok zaman ve emek harcamalarının nedeni budur.


En popüler SEO araçlarından biri diyebileceğimiz Semrush’ın SEO tanımına da yer vermek istiyorum izninizle. Semrush’a göre;

“SEO, Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarını, içeriğinizi kullanıcılarına sorunlarına en iyi çözüm olarak önermeye ikna etme sanatı ve bilimidir.”


Evet doğru okuduk. Sanat ve bilim! Bu tanım, SEO’nun kolay kolay sönmeyecek bir yıldız olarak internette parlayıp duracağının bir işareti bence. Şimdi SEO’yu daha iyi anlamak için arama motorlarının nasıl çalıştığına bakalım:

Arama Motorları Nasıl Çalışır?


Google’da her hangi bir kelimeyi aradığınızda arama sorgunuz için alakalı web sitelerini gösteren bir arama motoru sonuç sayfası (SERP) görürsünüz.


Bu sayfada, en üstte belirli anahtar kelimeler için ücret ödeyerek görüntülenen sayfalar listelenir. Altında, arattığınız kelime ile en alakalı on sayfayı görürsünüz ki işte bu organik arama listesi, insanların SEO’ya yatırım yapmalarının sebebidir.


Herhangi bir anahtar kelime için, Google SERP’in ilk sayfasında yani bu on arama sonucu arasında yer almak isteyen binlerce kişi olabilir. Tabii ki, en üstte listelenmek için reklamları kullanmak da bir seçenek ancak tahmin edeceğiniz gibi uzun vadede maliyeti yüksek olacaktır. Bir işletmeniz varsa işletmenizi Google My Business ile listelemek yerel aramalarda üst sıralarda görünmenizi sağlayabilir ama bugün yazımın odak noktası SEO’nun maksimum organik trafik elde etmek için önemi olduğundan bu iki konuya başka kapsamlı yazılarda değineceğim inşallah:)


Şimdi bir arama motorunun; tarama, indeksleme ve sıralama denen çalışma aşamalarını açıklayalım:

Herhangi bir arama motoru, ilk olarak en alakalı olduğunu düşündüğü sayfaları göstermek için interneti tarar (crawling). içeriği anlamlandırıp mümkün olan en iyi şekilde sınıflandırmaya çalışır (indexing). Yani arama motoru botları sayfanızı hedeflemek istediğiniz alakalı anahtar kelimeye göre indeksler. Bu şekilde, arama motoru, aldığı arama sorguları için artık görüntüleyebileceği tam bir sonuç dizini veya veri tabanına sahip olur.


Sıralama ise, belirli bir arama sorgusu için bir arama motorunun dizine eklenen sayfalardan hangisinin ilk olarak gösterilmesi gerektiğine karar verdiği süreçtir. İşte pazarlama uzmanlarının ve web sitesi sahiplerinin haberdar olması gereken algoritma değişiklikleri; bu sıralama sürecinin algoritmalarıdır.

Algoritmalar


Bir kullanıcı Google gibi bir arama motoruna bir arama sorgusu yazdığında, arama motoru en alakalı arama sonuçlarını alaka düzeyine göre azalan bir sırada göstermek için milyonlarca girişe bakar. Bunun için kendi algoritmalarını kullanır ve bu algoritmalar ve ağırlıkları da sıklıkla değişir. Ancak, temel kural aynı kalır: alaka düzeyi!


Google’ın her bir web sayfasını nasıl sıralayacağını belirlemek için incelediği 200’den fazla algoritması yani “sıralama faktörü” vardır. En önemli sıralama faktörleri;

  • organik tıklamalar,
  • alan adının alaka düzeyi (seyahat bloğunda yemek tarifleri yayınladığınızda bu tariflerden yüksek sıralamalar almanız zor olur),
  • geri bağlantı / backlink sayısı (otoriter sitelerden web sitenize verilen bağlantıların sayısı)
  • içerik kalitesi,
  • bekleme süresi (içeriğiniz kullanıcının amacını karşılıyorsa web sitenizde geçirdiği süre artacaktır)
  • mobil uyumluluk,
  • site hızı,
  • kod kalitesi,
  • güvenlik,
  • alan adı otoritesi (kaliteli geri bağlantılar alarak ve arama için optimize edilmiş yüksek kaliteli içerik yayınlayarak zaman içinde elde ettiğiniz alan adınızın otoritesi)…

Algoritma Güncellemeleri


Arama motorları, arama sonuçlarını iyileştirmek için algoritmalarında birçok güncelleme yapar. Ancak, her şeyi doğru yapıyorsanız ve temel Google kurallarına uyuyorsanız, endişelenmenize gerek yok.


SEO konusunda en önemli tavsiyem şu olacaktır: Bir Google güncellemesinden sonra büyük ölçüde ödüllendirileceğiniz zamanlar olacaktır. Her şeyi doğru yapıyor olmanıza rağmen sıralamanızı kaybedebileceğiniz zamanlar da olabilir. Böyle zamanlarda sabırlı olmalı ve doğru olanı yapmaya devam etmelisiniz. Gerçekten iyi ve ilgi çekici içerikle ziyaretçilerinizin arama amaçlarına en uygun en tatmin edici yanıtı vermeye devam edin.

SEO Terimleri


Başlangıç aşamasında aşina olmanız gereken bazı SEO terimlerinden de bahsedeyim:

  • Sayfa içi SEO (On-page SEO): İçeriğinizde belirli kelimeleri kullanmaktan tutun da sitenizin kodlanma şekli gibi teknik konulara kadar web sitenizde yaptığınız her şey.

  • Sayfa dışı SEO (Off-page SEO): Alanında otorite olan web sitelerinden geri bağlantı almak gibi web sitenizi tanıtmak ve sitenizin otoritesini geliştirmek için yaptığınız her şey.

  • Geri bağlantılar (Backlinks): Diğer web sitelerinden gelen linkler. Bunları “aldığınız oylar” gibi düşünebilirsiniz. Google, bunları içeriğinizin en üstte sıralanacak kadar iyi olduğunuzun kanıtı olarak görür. Ne kadar kaliteli geri bağlantılara sahip olursanız, üst sıralarda yer almak sizin için o kadar kolay olacaktır.

  • Black Hat SEO: Google’ın politikalarını ihlal eden, yasal ve etik olmayan uygulamalara denir. Black Hat SEO size kısa vadede başarı getirebilir, ancak uzun süre zirvede kalamazsınız çünkü sitenizin cezalandırılmasına neden olur.

  • White Hat SEO: Doğru şekilde yapılan SEO çalışmalarına denir. Evet, uzun vadede sağlam başarılar istiyorsanız buna bağlı kalmak zorundasınız.

SEO’nun Temel İlkeleri


SEO dinamiklerine dair en son trendler ve algoritma değişiklikleri konusunda güncel kalmak elbette ki çok önemli, ancak SEO’nun değişmeyen bazı temel ilkelerini unutmamamız gerekir.


Bu ilkeler web siteniz için daha fazla organik trafik elde etmenin temellerini oluşturduğundan bunları göz ardı etmek gibi bir lüksümüz de yok aslında:

Geri Bağlantılar (Backlink)


Geri bağlantılar, nişinizdeki diğer web sitelerinden yönlendirilen trafiği sağlayan “gelen bağlantılar”dır. Web sitesi sahiplerinin, ziyaretçilerini başka sitelerdeki yararlı içeriğe yönlendirmek veya atıfta bulunmak için yazılarına yerleştirdikleri linklerle sağlanır.


Sitenize link veren web sitelerinin itibarlı olması; web sitenizin itibarı için önemli. Bu nedenle, sektörünüzdeki / nişinizdeki yüksek otoriteye sahip web sitelerinden geri bağlantı almayı hedeflemeniz gerekir.


Bu bağlantıların kalitesi, arama motorlarının sıralama kriterleri söz konusu olduğunda büyük ölçüde fark yaratma potansiyeli taşır. Ne kadar çok yüksek kaliteli geri bağlantınız olursa, iyi sıralama alma ihtimaliniz de o kadar yüksek olur.

Alakalı İçerik


Ne yaparsak yapalım SEO açısından alakalı içeriğin önemini yeterince vurgulayamayız. Arama sıralamanızı iyileştirmek istiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken kriterin alakalı içerik olduğunu bilmelisiniz. Çünkü tüm arama motorlarının amacı kullanıcılarına en alakalı sonuçları göstermektir.


Bu nedenle özellikle Google’ın ilk sayfasına göz diktiyseniz web sitenizin içeriğinin kalitesini artırmaya odaklanmanız gerekir. Peki bunu nasıl başaracaksınız?


Belirli bir sayfanın belirli bir anahtar kelime için sıralanmasını istiyorsanız, o sayfadaki içeriğin o anahtar kelimeyi arayan kişilere değer sağlamasının çok çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayarak!


İçeriğinize rastgele anahtar kelimeler doldurmanın iyi bir sıralama için yeterli olmayacağını unutmayın. İçeriğiniz gerçekten hedeflediğiniz kişiler için yararlı ve alakalı olmalı.


İçeriğinizi anahtar kelimelerle doldurduğunuz için sıralamanızın iyi olduğunu varsayalım. Bu, ziyaretçilerin web sitenizde kalmasını sağlayamaz. Arama motorları erken çıkma gibi davranışları sezer ve alaka düzeyini değerlendirirken bunu dikkate alır.


Özetle, içeriğinizi belirli bir hedef kitlenin belirli bir anahtar kelimeyi Google’da aratırken bulmak isteyeceği şekilde oluşturmalısınız. İçeriğiniz yararlı ve alakalıysa, zaten ilk sayfalarda sıralanacaktır.

Kullanıcı Deneyimi


Kullanıcı deneyimi, arama motorlarının sayfaları sıralamak için dikkate aldığı bir diğer önemli kriter. Kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olmak için; insanların web sitenize göz atarken iyi bir deneyim yaşayıp yaşamadığına odaklanmalısınız. Amacınız, bir kişinin web sitenizde olabildiğince fazla kalmasını sağlamak ve gezinmesini kolaylaştırmak olmalı.


Bu konuda kendinize sormanız gereken sorular şunlar:

  • Ziyaretçiler sitenizde ne kadar zaman geçiriyorlar, sadece açılış sayfalarından ayrılıyorlar mı?
  • Kaç kişi geldiği sayfaya ek olarak sitenizdeki diğer sayfaları kontrol ediyor?
  • Web sayfalarınızın yüklenmesi / açılması çok uzun sürüyor mu? Siteniz hızlı mı?
  • İnsanların web sitenizde gezinmesi kolay mı?


Bu sorulardan da anlayacağınız üzere SEO sadece anahtar kelimeler ve bağlantılarla ilgili değil. SEO’nun web sitesi tasarımı ve kullanıcı deneyimi ile ilgilenen bir tarafı da var.

Son Söz


Sitenizin Google’ın ve diğer arama motorlarının ilk sayfasında sıralanmasını istiyorsanız SEO öğrenmeniz gerekir. Çünkü web sitenizi arama motorları için optimize etmek, trafiğinizi zaman içinde katlanarak artırmanın en iyi yoludur.


Hiçbir şey tek başına SEO stratejinizde devrim yaratamaz. SEO çok sayıda unsurun birlikte çalışmasını gerektirir. Bu nedenle SEO nedir? sorusunun cevabına ne kadar hakim olursanız, SEO stratejilerinize de o kadar kolay odaklanırsınız. Şimdi dilerseniz ” Bloglar için Seo Taktikleri ” adlı yazıma göz atarak Google sıralamanızı iyileştirmek için küçük adımlar atmaya başlayabilirsiniz.